RESEPI SATAY AYAM MERECIKKKK

Resepi Satay Ayam Merecikkk (untuk 1ekor ayam)


Bahan-bahan



-1 ekor ayam (ambil kesemua isi ayam, potong dadu, cuci n toskan). Kulit ayam jangan buang ye, potong kecik, n perapkan sekali isi ayam)


Bahan Blend

-2 labu bawang besar **

-5 ulas bawang merah (tak nak letak pon takpe, letak lagi sedap)**

-1 labu bawang putih **

-2 inci halia**

-4 batangg serai **

(satukan kesemua bahan n blend dengan sedikit air)


Bahan perap:-

-2 keping gula melaka (potong kecil/hiris)

-1 ½ cawan gula (kena manis, baru sedap)

-2 sk garam 

-4 sk serbuk kunyit

-3 sb jintan manis


Cara-cara :-

-Dalam bekas besar, masukkan isi ayam yang telah ditoskan. Masukkan bahan blend + bahan perap.

-Gaul sebati.

-Boleh tambah apa yang kurang, gula/garam.

-Perap semalaman kalau nak sedap. (saya perap balik keje semalam, petang tadi baru bakar)

-Bila dah perap, baru cucuk ye. 

-Nak sedap, selitkan kulit ayam dibahagian tengah.

-Lebihan perapan tadi, ambil sedikit, letak dalam mangkuk kecil, n tambahkan sedikit minyak masak. (untuk renjiskan masa bakar, guna 1 batang serai ketuk hujungnya) 

-Saya bakar tadi, dalam 5min dah masak, sebab dah perap semalaman.

-Masa bakar tu renjiskan dengan bahan renjis ye. Biar sate tu, basah je.


Kuah Kacang

Bahan-bahan

-1 ½ cawan kacang tanah (goreng tanpa minyak, buang kulit, n blend/tumbuk separa halus. Saya blend je, jangan halus sangat ye)

-segenggam cili kering (potong, rebus) **

-2 labu bawang besar **

-2 Inci halia **

(blend bahan bertanda **dengan sedikit air)

-1 batang serai (ketuk) 

-2 keping gula melaka

-1/2 cawan gula 

-garam

-3 cawan air

-1 kotak santan 

-2 keping asam keping


Cara-cara

-panaskan minyak, jangan sikit sangat, jangan banyak sangat. 

-tumiskan bahan blend, masukkan serai.. (tumis sampai pecah minyak) 

-masukkan kacang, gaul sebati.. 

-masukkan air, biar mndidih.. (api slow) 

-Nampak dah kering sikit, masukkan santan, gula melaka, gula, garam, n asam.

-masak sampai kuah jadi pekat.

-rasakan n boleh tambah apa yang kurang..

-siap


Kalau taknak letak santan pon takpe, just guna air je. Kalau saya, saya suka letak santan.



Comments

Popular posts from this blog

SABAK BERNAM - KETUKAN PINTU MISTERI TANPA SALAM

EPAL BERWARNA UNGU

Kisah Hotel Peninggalan British ‘Berhantu’ Di Taiping Yang Ramai Tidak Tahu